Hrvatska narodna banka je od ožujka do danas donijela niz mjera kako bi obranila stabilnost tečaja, inflacije, kamatnih stopa i financijskog sustava, te omogućila dostupnost kredita gospodarstvu i građanima, kao i moratorij na kreditne obveze.

O svim izazovima koje je kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa i globalnim karantenskim mjerama donijela i hrvatskoj središnjoj banci, razgovarali smo s Borisom Vujčićem, guvernerom HNB-a. Naše prvo pitanje odnosilo se upravo na stabilnost domaće valute.

HNB je prilično odlučno i brzo reagirao na početku krize kako bi stabilizirao tečaj, u trenutku kada je kuna u odnosu na euro došla na razinu od oko 7,6 kuna za jedan euro. Mogu li građani biti mirni kada je tečaj kune u odnosu na euro u pitanju?

–U pogledu stabilnosti kune, građani mogu biti mirni kao i bilo kada u proteklih četvrt stoljeća. Hrvatska narodna banka ima i više nego dovoljno “municije” da očuva stabilnost tečaja. U protekla dva mjeseca HNB je bankama prodao 2,6 milijardi eura, i taj se iznos uglavnom odnosi na intervencije provedene u drugoj polovini ožujka. Kao što ste primijetili, razina tečaja se u travnju i svibnju stabilizirala pa nije bilo potrebe za znatnijim intervencijama, bankama je prodano tek 50-ak milijuna eura. HNB trenutačno raspolaže s 15,1 milijardom eura neto raspoloživih pričuva, odnosno gotovo 16 milijardi eura bruto pričuva. Ta je razina primjerena po svim uobičajenim mjerilima. Dobro je znati i da banke raspolažu s između pet i pol i šest milijardi eura koje praktički trenutačno mogu povući iz inozemstva u slučaju potrebe. Također, HNB je s Europskom središnjom bankom zaključio sporazum o valutnoj razmjeni, koji bi nam u slučaju potrebe stavio na raspolaganje još dvije milijarde eura.

Osim visine deviznih pričuva, i druge će okolnosti ići naruku očuvanju stabilnosti tečaja, od viška na tekućem i kapitalnom računu, koji je vjerojatan unatoč očekivanom snažnom padu prihoda od turizma, do izglednog ulaska u europski tečajni mehanizam ERM II. Dakle, nema razloga za brigu građana, tečaj jest i ostat će stabilan.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay