Analitičari očekuju da će do kraja godine pasti hrvatski standard.

Kao posljedica manjih primanja, rasta nezaposlenosti i opće neizvjesnosti, građani ne troše kao prije krize, potražnja je slabija, pa i potražnja na tržištu nekretnina na kojem se, posve razumljivo, očekuju i snažnije korekcije. Ako netko želi iskoristiti ovaj trend pada cijena imovine, a i dalje niskih kamata, to ne znači da će do stambenog kredita u poslovnim bankama doći jednako lako kao prije krize, piše Novi list.

Banke su, naime, itekako svjesne ovih trendova, na dnevnoj bazi suočavaju se s problemima svojih komitenata koji donedavno probleme nisu imali: odobravaju im moratorij na otplatu kredita, svjedoče padu primanja, otežanoj naplati, dakle, svemu onome što ih potiče na dodatni oprez. Stoga su neke od njih već postrožile uvjete odobravanja kredita u dijelu procjene kreditne sposobnosti.

Iz izračuna prosjeka plaće u svrhu odobravanja kredita počinju se izuzimati razni dodaci, poput naknade za prijevoz, toplog obroka i slično, a postrožili su se i omjeri procjene vrijednosti nekretnine i iznosa kredita koji se temeljem te procjene može dobiti. 

Na pitanje jesu li postrožile procjenu kreditne sposobnosti i na koji način u Zagrebačkoj i Raiffeisen nije bilo odgovora, iz OTP-a su potvrdili da su uistinu proveli privremene mjere procjene kreditne sposobnosti, a u Privrednoj i Erste banci nisu mijenjali uvjete.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay