Ulaskom u eurozonu, između ostalog i zbog uklanjanja valutnog rizika, već je sada vidljiv povećan interes investitora za ulaganje u Hrvatsku, istaknuo je guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić u utorak na konferenciji “Merge-Invest-Develop: 10 godina članstva Hrvatske u EU”.

Kada je riječ o tržištu nekretnina, Vujčić je rekao da je u eurozoni već vidljiv pad cijena, u Hrvatskoj još ne, no primjetno je smanjenje broja transakcija, a takva pojava obično prethodi stabilizaciji i padu cijena.

Upitan o upozorenju Europske središnje banke (ECB) da bi cijene stambenog prostora u eurozoni mogle “kaotično” pasti zbog utjecaja visokih kamatnih stopa na njihovu dostupnost i atraktivnost, Vujčić smatra da “cijene neće padati na način da bi ga mogli nazvati kaotičnim”.

Značajno niže kamatne stope za građane i gospodarstvo

Benefite članstva u Europskoj uniji i eurozoni apostrofirali su i predsjednici uprava Erste banke, Hrvatske poštanske banke i OTP banke – Christoph Schoefboeck, Marko Badurina i Balazs Békeffy.

Schoefboeck je također istaknuo pojačani interes stranih investitora, ocijenivši da je proteklih godina uvelike poboljšana percepcija Hrvatske. 

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr