Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić rekao je gostujući u Dnevniku HTV-a kako se u ovom trenutku, s obzirom na bolje rezultate turizma od očekivanih, može očekivati manji pad BDP-a, a ne dogodi li se nešto nepredviđeno, već iduće godine moguć je snažan oporavak. To će, napomenuo je, ovisiti i o drugim granama gospodarstva te o tome što će se najesen događati s koronavirusom.

“Javni dug će ove godine porasti više nego što je bilo ukupno smanjenje javnoga duga od 2014. do prošle godine. Imali smo kontinuirano smanjenje javnoga duga i sada će u jednoj godini doći na 87, gotovo 90 posto. Dobro je što već sljedeće godine vidimo smanjenje javnog duga jer očekujemo snažan oporavak gospodarstva”, rekao je Vujčić.

Upitan što mogu očekivati građani, Vujčić kaže da bi se trebao očekivati daljnji pad kamatnih stopa kako se budemo približavali eurozoni.

Upitan za procjene o kretanju nezaposlenosti, podsjetio je da je najveća kontrakcija ekonomske aktivnosti bila u drugom kvartalu te da će se dio efekata povećanja nezaposlenosti vidjeti i u četvrtom kvartalu. Međutim, taj rast neće biti ni približno onakav kakav smo vidjeli nakon velike financijske krize, bit će relativno umjeren.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay