Udjel nepokretnih širokopojasnih priključaka za pristup internetu s brzinama većim od 30 Mbit/s porastao je s nešto manje od 3 posto na oko 11 posto u godini dana, što je rezultat ulaganja operatora u mreže elektroničkih komunikacija kao i povećane potražnje korisnika za uslugom pristupa internetu s većim brzinama. Istovremeno, tržište prijenosa TV programa uz plaćanje naknade neprekidno raste, a zabilježen je i očekivani porast broja korisnika i prometa u mrežama pokretnih komunikacija zbog sezonskog turističkog učinka.

ZAGREB, 7. prosinca 2016. – Prema pokazateljima na tržištu elektroničkih komunikacija, hrvatsko tržište širokopojasnog pristupa u nepokretnoj mreži na kraju trećeg tromjesečja 2016. ostvarilo je daljnji porast broja priključaka. Na kraju rujna 2016. bilo je gotovo 1.025.000 širokopojasnih priključaka u nepokretnoj mreži, od toga oko 11 posto s brzinama većim od 30Mbit/s što je značajno više nego u prethodnim razdobljima. Naime, u istom razdoblju prethodne godine isti pokazatelj bio je nešto manji od 3 posto.

Sezonski efekt, karakterističan za treće tromjesečje, utjecao je na rast broja korisnika i prometa u pokretnoj mreži. Iako očekivano veći u odnosu na prethodno tromjesečje, broj poslanih SMS i MMS poruka smanjen je na godišnjoj razini oko 10 posto što, među ostalim, upućuje i na sve veće korištenje tzv. OTT usluga kao što su Skype, Viber, WhatsApp, itd., koje su za krajnje korisnike mnogo povoljnije i omogućavaju veću funkcionalnost usluge od klasične SMS poruke. Sva tri operatora pokretne mreže nude usluge 4G mreže s atraktivnim podatkovnim paketima kojima se dodatno potiče korištenje istih.

Rast već kontinuirano bilježi i tržište prijenosa TV programa uz plaćanje naknade. IPTV je vodeća tehnologija s tržišnim udjelom od nešto više od 25 posto. Međutim, i dalje je značajan potencijal razvoja ovog dijela tržišta s obzirom na to da još uvijek 47 posto kućanstava televiziju prati samo putem digitalnog zemaljskog signala.

Pokazatelji tržišta elektroničkih komunikacija mogu se pronaći  na internetskim stranicama HAKOM-a na poveznici: http://www.hakom.hr/default.aspx?id=60.

 

# # #

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Ulica Roberta Frangeša Mihanovića 9

10110 Zagreb

Tel. + 385 (0)1 700 70 07

Fax. + 385 (0)1 700 70 70

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: http://www.hakom.hr