ZAGREB, 31. ožujka 2017. (Hina) – Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) upozorila je u petak na aktivnosti društva FxNet Ltd., sa sjedištem na Cipru, te pozvalo ulagatelje na najveći mogući oprez prilikom razmatranja ponuda tog društva, koje nema ovlaštenje za trgovanje financijskim instrumentima u Hrvatskoj.

Hanfa je putem upozorenja na svojim internet stranicama upozorila ulagatelje na području Hrvatske na aktivnosti društva FxNet Ltd. sa sjedištem na Cipru, a koje putem svoje internetske stranice (https://www.fxnet.com/hr), kao i putem prodajnih predstavnika nudi ulagateljima investicijske usluge (trgovanje financijskim instrumentima poput financijskih ugovora za razlike (CFD – Contract For Difference).

Iz Hanfe pritom podsjećaju kako, sukladno odredbama Zakona o tržištu kapitala, investicijsko društvo koje ima sjedište u drugoj zemlji članici Europske unije može, pod određenim uvjetima, investicijske usluge pružati na području Hrvatske samo na nekoliko propisanih načina – izravnim putem (nakon notifikacije od strane inozemnog regulatora); osnivanjem podružnice; putem vezanog zastupnika sa sjedištem ili prebivalištem u Republici Hrvatskoj koji ima odobrenje Hanfe; ili putem investicijskog društva ili kreditne institucije koja ima odobrenje Hanfe ili Hrvatske narodne banke za pružanje investicijskih usluga.

“Prema podacima kojima Hanfa raspolaže, FxNet Ltd. nije notificirano društvo, nema registriranu podružnicu niti ima vezanog zastupnika za pružanje investicijskih usluga u Republici Hrvatskoj. Slijedom svega navedenog, FxNet Ltd. nema ovlaštenje za pružanje investicijskih usluga (trgovanje financijskim instrumentima) na području Republike Hrvatske. Hanfa upozorava ulagatelje s područja Republike Hrvatske na najveći mogući oprez prilikom razmatranja prihvaćanja ponude na stranicama FxNet Ltd., a s obzirom da Hanfa nije nadležna za nadzor zakonitosti poslovanja istog niti može utjecati na zaštitu prava i interesa ulagatelja koji poslovni odnos uspostavljaju s takvim osobama”, upozoravaju iz Hanfe, koja je već nekoliko puta upozorila na trgovanje CFD-ovima, binarnim opcijama i drugim špekulativnim proizvodima.

(Hina)