ZAGREB, 31. ožujka 2017. (Hina) – Prvi biciklističko-turistički vodič za središnju Hrvatsku, Slavoniju, Baranju i zapadni Srijem autora Lidije Vrečar Mišćin i Roberta Riga objavljen je ovih dana u izdanju Mozaik knjige, a donosi detaljne opise 40 biciklističkih ruta u nekoliko županija panonske Hrvatske s ciljem promicanja aktivnog odmora i turističke ponude tih krajeva.

Prema riječima autorice Vrečar Miščin, želja je bila da se svima zainteresiranim omogući da uz takav vodič bolje upoznaju i posjete ta područja na dva kotača.

“Vodič na 280 stranica donosi detaljne opise 40 biciklističkih ruta, od čega 25 u središnjoj Hrvatskoj i 15 u Slavoniji, Baranji i zapadnom Srijemu, a tu su i pregledne karte s iscrtanim visinskim profilom, kratkim tehničkim opisom ruta, jasno izraženim smjerom vožnje, mogućnostima skretanja s rute i piktogramima koji upućuju na najvažnije sadržaje u prostoru”, iznosi Vrečar Miščin, napominjući da su u vodiču i tekstovi o usputnim turističkim atrakcijama i vrhunske fotografije prostora obuhvaćenih pojedinom rutom, kao i korisne internetske stranice o znamenitostima i preporučljivom smještaju.

Opisane rute različitih su duljina i stupnja težine pa su prilagođene raznim skupinama biciklista – od obitelji s djecom, preko klasičnih rekreativaca do onih sklonijih zahtjevnijim terenima, a autori vjeruju da će vodič pridonijeti i razvoju biciklističkog odnosno cikloturizma u Hrvatskoj, koji je kao segment ponude i sve traženiji u Europi.

Od zanimljivosti vezanih uz nastajanje tog vodiča, osim vlastite ljubavi prema vožnjama biciklima, Vrečar Miščin iznosi crtice iz povijesti, poput one da je bicikl u panonskoj Hrvatskoj još od druge polovice 19. stoljeća vrlo popularno prijevozno sredstvo, da bi posljednjih desetljeća biciklizam postao i jedan od omiljenijih oblika rekreacije. To je dovelo i do sve češćeg uređivanja sadržajima bogatih biciklističkih ruta, od kojih su mnoge i u vodiču.

(Hina)