Principi zelene gradnje zaslužni za smanjenje utjecaja zgrade na okoliš

Danas je kompanija HEINEKEN Hrvatska u krugu pivovare u Karlovcu otvorila zeleno skladište – svoju središnju investiciju u 2017. godini vrijednu preko 20,5 milijuna kuna koja predstavlja najnoviji doprinos tvrtke održivom poslovanju i zaštiti okoliša. Novo skladište za gotove proizvode, unutrašnje površine 5.200 m2, visine 11 m i kapaciteta više od 7.000 paleta, izgrađeno je u svega sedam mjeseci prema principima zelene gradnje što podrazumijeva smanjenje utjecaja na okoliš u svim fazama izgradnje, ali i korištenja zgrade. Pritom se naglasak stavljao na energetsku učinkovitost, visokokvalitetne ekološki prihvatljive materijale pogodne za recikliranje, ali i smanjenje količine građevinskog i ostalog otpada koji nastaje u procesu gradnje.

Tako je, primjerice, po prvi put u Hrvatskoj korištena nova tehnologija temeljenja kojom se iskopi smanjuju do 50%, a što u ovom konkretnom slučaju iznosi čak 5.000 tona manje zemlje odložene na deponij nego da se koristila klasična metoda temeljenja. Vanjski zidovi zgrade izrađeni od su reciklabilnih panela s izolacijskom jezgrom od negorivog materijala, krovni pokrov izrađen je od visokovalnih kompozitnih termoizolacijskih panela, a posebna pozornost je stavljena na energetski učinkovitu rasvjetu – LED svjetiljke i reflektore kojima se upravlja senzorima pokreta.

Upravo zbog racionalne uporabe energije i toplinske izolacije zgrade, zeleno skladište kompanije HEINEKEN Hrvatska svrstano je u energetski razred A+ prema novom Pravilniku o energetskom pregledu zgrade i energetskom certificiranju.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr