AMSTERDAM, 15. veljače 2017. (Hina/AFP) – Nizozemski pivarski div Heineken u srijedu je izvijestio da mu je dobit u 2016. godini oštro smanjena zbog promjenjivih gospodarskih uvjeta i previranja na valutnim tržištima, a sličnu situaciju očekuju i u ovoj godini.

Heinekenova dobit u prošloj je godini smanjena za 18,6 posto u usporedbi s godinom ranije, na 1,54 milijardi eura, objavio je u poslovnom izvješću za prošlu godinu drugi proizvođač piva u svijetu sa sjedištem u Amsterdamu.

Globalni prihodi proizvođača brendova kao što su Budweiser, Corona i Stella Artois lani su pak porasli blagih 1,4 posto, na 20,8 milijardi eura. Ako se uzmu u obzir usporedive brojke, rast prihoda tada je bio u visini nešto snažnijih 4,8 posto, pokazalo je izvješće.

U kompaniji napominju da je dobit u 2015. bila ‘podebljana’ jer je uzimala u obzir prodaju meksičkog ogranka za ambalažu Empaque, u transakciji vrijednoj 1,2 milijarde eura. Ako se izuzme ta jednokratna stavka, neto dobit uvećana je 2,5 posto, na 2,1 milijardu eura, objavili su iz Heinekena, vlasnika nekadašnje Karlovačke pivovare, preimenovane krajem 2014. u Heineken Hrvatska.

“Naše jedinstveno prisustvo na raznovrsnim geografskim lokacijama ponovno je bila svojevrsna konkurentska prednost… unatoč izazovnijim gospodarskim uvjetima na nekim tržištima u razvoju i značajnim valutnim pritiscima”, kazao je izvršni direktor Jean Francois van Boxmeer.

Izvedba na ključnim europskim tržištima bila je dobra dok su u Vijetnamu i Meksiku zabilježeni “snažni” rezultati, dodaje izvršni direktor. Upozorio je, međutim, na kontinuirano teške uvjete na tržištima u Africi, Bliskom istoku i u istočnoj Europi. Posebno izdvajaju Nigeriju, Demokratsku Republiku Kongo i Rusiju.

Za 2017. se očekuje da će gospodarski uvjeti ostati promjenjivi a u Heinekenu računaju i s negativnim utjecajem fluktuacije valuta u usporedbi s 2016. godinom, navodi se u priopćenju kompanije, osnovane u 19. stoljeću, koja proizvodi i prodaje preko 250 brendova i ima oko 73 tisuće zaposlenih u svijetu.

(Hina)