ZAGREB, 15. veljače 2017. (Hina) – Češki APS Holding izvijestio je u srijedu kako akvizicijom portfelja teško naplativih potraživanja (NPL) Hrvatske poštanske banke (HPB), čija je nominalna vrijednost veća od 100 milijuna eura, ulazi na hrvatsko tržište, zbog čega je osnovao ured u Zagrebu, u kojem planira zaposliti više od 40 djelatnika.

Otkup od HPB-a uključuje osigurana i neosigurana teško naplativa potraživanja prema pravnim osobama koja su osigurana uglavnom stambenim, poslovnim i industrijskim nekretninama, navode iz APS-a te ističu da je portfelj od HPB-a kupljen uz odobrenje Hrvatske narodne banke.

Navode i da razmatraju “i ostale mogućnosti za investiranje na dinamičnom hrvatskom tržištu”.

“Portfelj iz Hrvatske poštanske banke za nas je tek početak. Očekujemo da ćemo biti uspješni i na ostalim natječajima u prvom kvartalu 2017. godine”, stoji u priopćenju APS-a.

Najavljuju i da bi tijekom prve polovice ove godine u njihovom novoosnovanom uredu u Zagrebu posao trebalo naći oko 40 profesionalaca za naplatu dugovanja, analitičara i drugih visoko kvalificiranih djelatnika.

APS je tvrtka za usluge u upravljanju problematičnim kreditima, investicijsko savjetovanje, upravljanje procesom oporavka te upravljanju imovinom na području središnje i jugoistočne Europe osnovana 2004. godine sa sjedištem u Pragu. Svoje usluge pruža u 11 zemalja regije (Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Crna Gora, Poljska, Rumunjska, Grčka, Srbija i Slovačka) te upravlja imovinom ukupne nominalne vrijednosti veće od 4,7 milijardi.

Tržište u porastu

Po podacima koje je nedavno objavila Hrvatska narodna banka, hrvatsko tržište prodaje djelomično nadoknadivih ili potpuno nenadoknadivih potraživanja banaka u Hrvatskoj u stalnom je porastu.

Samo u prvih devet mjeseci prošle godine hrvatske su banke, naime, prodale takvih potraživanja bruto knjigovodstvene vrijednosti od 4,2 milijarde kuna, a prodana su po kupoprodajnoj cijeni od 1,37 milijardi kuna.

Tijekom 2015. prodano je 2,8 milijardi kuna potraživanja po cijeni od 606 milijuna kuna.

Značajniji ‘uzlet’ ovog tržišta bilježi se od 2012. godine, kada je prodano 5,9 milijardi kuna potraživanja. Sljedeće godine taj je iznos bio 2,35 milijardi kuna, a 2014. je prodano 1,27 milijardi kuna potraživanja. Usporedbe radi, iznos prodanih potraživanja u 2010. je bio manji od 5,3 milijuna kuna, a 2011. nešto manje od 57 milijuna kuna. HNB u statistici prodanih potraživanja od 2010. do 2014. ne navodi po kojoj su kupoprodajnoj cijeni prodani ti NPL-ovi.

(Hina)