ZAGREB, 15. veljače 2017. (Hina) – Na 28. Međunarodnom sajmu ekoloških proizvoda Biofach 2017. u njemačkom gradu Nürnbergu predstavlja se i 10 hrvatskih eko-proizvođača, izvijestili su u srijedu iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Biofach se održava se pod pokroviteljstvom Međunarodne organizacije za ekološku poljoprivredu, a sljedeća četiri dana na njemu će više od 2.500 proizvođača predstaviti svoje proizvode.

Riječ je o jednom od najvećih i najznačajnijih sajmova takve vrste u svijetu, a prema procjeni organizatora očekuje se više od 48.000 posjetitelja.

Devetu godinu zaredom na toj značajnoj eko-manifestaciji, u organizaciji HGK-a sudjeluju hrvatski eko-proizvođači koji svoje proizvode predstavljaju na svjetskom tržištu eko-hrane čija se vrijednost godišnjeg prometa procjenjuje na 55 milijardi eura.

Na sajmu se predstavljaju hrvatske tvrtke Annapurna, Art of Raw, Bobica, Ecogos, Exploria, Hermes International, Jan Spider, Luxor, Vegetariana i Viridis Farm.

“Mala ekološka poljoprivredna proizvodnja poput hrvatske, može doći do izražaja jedino putem zajedničkih aktivnosti te organiziranih nastupa na događajima kakav je Biofach. Organiziran i osmišljen nastup ekoloških proizvođača svakako je potencijal za daljnje unapređenje ekološke proizvodnje u Hrvatskoj”, rekla je pomoćnica direktorice Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK-a Žaklina Jurišić.

Ona kaže kako interes za eko-proizvodnju u Hrvatskoj raste te da prostora za rast još ima s obzirom na činjenicu da je tek nešto manje od 5 posto korištene poljoprivredne površine uključeno u ekološku proizvodnju.

“Domaća potražnja raste, a tržište od 500 milijuna EU-ovih potrošača nam je otvoreno”, istaknula je Jurišić.

(Hina)