Završetkom izgradnje novog, 900 milijuna kuna vrijednog kombi-kogeneracijskog bloka u Elektrani-toplani Zagreb (KKE EL-TO Zagreb) gotovo 200.000 stanovnika zapadnog dijela Zagreba dobit će dugoročno sigurnu opskrbu toplinskom energijom, a gospodarski potrošači sigurnu opskrbu industrijskom parom. KKE EL-TO Zagreb, električne snage 150 MWe i toplinske snage 114 MWt, u probni rad se planira pustiti u prvoj polovici iduće godine.

Izgradnja bloka je u visokoj fazi te je do sada obavljeno 85 posto planiranih radova. Ugrađena je kompletna proizvodna oprema, a blok je već priključen na 110 kilovoltnu mrežu, visokotlačni plinovod, kao i na većinu spojnih točaka s pogonom EL-TO Zagreb.

Očekivana prosječna godišnja proizvodnja KKE EL-TO Zagreb je 675 GWh električne energije, 450 GWh toplinske energije za centralni toplinski sustav grada Zagreba te 160 GWh industrijske pare. Novi će blok KKE EL-TO zahvaljujući najsuvremenijoj Siemensovoj tehnologiji kombi-kogeneracije, što znači istodobne proizvodnje električne i toplinske energije u spojnom procesu, uz visok stupanj učinkovitosti od 90 posto, ostvarivati više od 25 posto uštede primarne energije prirodnog plina, a što je izrazito važno u sklopu nastojanja Europske unije da što više i brže smanji ovisnost o rukom plinu. 

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay