Dvostruko oporezivanje prihoda ostvarenih u SAD-u, koje muči brojne hrvatske IT i druge tvrtke zbog nepostojanja sporazuma između dvije zemlje, od početka lipnja zahvatit će i domaće youtubere

Korisnicima popularnog YouTubea ovih dana stigla je obavijest o izmjenama uvjeta pružanja usluge od 1. lipnja. Za obične korisnike koji konzumiraju sadržaj ništa se ne mijenja, ali one koji plasiraju svoje videoradove putem kanala YouTube novosti sigurno neće razveseliti.

Za kreatore videosadržaja koji svoje radove distribuiraju putem YouTubea nastojeći zaraditi na oglašavanju stiže hladan tuš. Njima će od 1. lipnja zarada biti umanjena za porez po odbitku koji je potrebno platiti u SAD-u.

Važno je naglasiti da se dodatno oporezivanje odnosi samo na prihode koje im donose gledatelji iz SAD-a.

Porezna stopa ovisi o načinu obračuna poreza i zemlji boravišta, a kreće se od nula do 30 posto. Hrvatskim youtuberima američki poreznici odbijat će maksimalnih 30 posto s obzirom na to da Hrvatska s SAD-om još nije sklopila ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

To znači da će od 1. lipnja de facto plaćati dvostruki porez. Uz sva davanja (porez, prirez i doprinosi) koja moraju plaćati u Hrvatskoj, dio zarade ostavit će u SAD-u.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay