ZAGREB, 20. veljače 2017. (Hina) – Hrvatska narodna banka (HNB) u ponedjeljak je na redovnoj obratnoj repo aukciji bankama plasirala 40 milijuna kuna po fiksnoj repo stopi od 0,3 posto, objavljeno je iz središnje banke.

Na osmu obratnu repo aukciju u ovoj godini, kojom središnja banka utječe na kunsku likvidnost na financijskom tržištu, pristigle su ponude banaka u ukupnom iznosu od 40 milijuna kuna, a HNB ih je sve prihvatio.

Datum namire ovotjedne aukcije je 22. veljače, a datum reotkupa 1. ožujka ove godine.

U srijedu 22. veljače dospijeva 40 milijuna kuna koje je središnja banka plasirala poslovnim bankama na prošlotjednoj redovnoj repo aukciji, također po fiksnoj repo stopi od 0,30 posto.

S redovnim tjednim obratnim repo aukcijama HNB je započeo krajem 2015. godine, a lani je održao ukupno 52 aukcije.

Sredine veljače prošle godine središnja je banka započela i sa strukturnim obratnim repo aukcijama, kojima otvara bankama pristup dugoročnijim izvorima kunske likvidnosti po kamatnoj stopi konkurentnoj ostalim izvorima kunske likvidnosti banaka, pri čemu se kao kolateral prihvaćaju dužnički vrijednosni papiri izdavatelja iz Hrvatske.

HNB je tako kroz četiri strukturne repo aukcije bankama prošle godine plasirao ukupno 993,4 milijuna kuna, a kamatna je stopa najprije iznosila 1,8 posto da bi potom bila snižena na 1,4 posto.

(Hina)