Savjet Hrvatske narodne banke (HNB) na sjednici u srijedu donio je odluku o podnošenju prijedloga za otvaranje stečajnog postupka nad Tesla štednom bankom, a podnijet će ga zagrebačkom Trgovačkom sudu, priopćeno je iz HNB-a.

Tako je odlučeno “nakon što je odlukom Savjeta HNB-a utvrđeno da Tesla štedna banka d.d. propada, a nije razumno očekivati da bi druge mjere privatnog sektora, mjere institucionalnog sustava zaštite, supervizorske mjere, supervizorske mjere u fazi rane intervencije ili smanjenje vrijednosti ili pretvaranje relevantnih instrumenata kapitala spriječile njenu propast u razumnom vremenskom razdoblju”, ističu iz središnje banke.Savjet Hrvatske narodne banke donio je na sjednici održanoj 21. veljače 2018. u 15,00 sati

Odluku o podnošenju prijedloga za otvaranje stečajnog postupka Trgovačkom sudu u Zagrebu nad Tesla štednom bankom d.d., Zagreb”, navodi se u priopćenju, uz napomenu da je odluka donesena temeljem odgovarajućih odredbi Zakona o kreditnim institucijama, Zakona o sanaciji kreditnih institucija i investicijskih društava te 9. Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci.

Savjet HNB-a je utvrdio i da sanacija Tesla štedne banke nije nužna u javnom interesu te da su ostvarena dva stečajna razloga iz članka 266. Zakona o kreditnim institucijama. Prvi je rješenje HNB-a o nedostupnosti depozita koja nije nastupila kao posljedica donošenja odluke o podnošenju prijedloga za otvaranje stečajnog postupka nad kreditnom institucijom, iz čega je, kako se navodi, evidentno da kreditna institucija nije u mogućnosti ispunjavati svoje obveze o dospijeću.

Drugi razlog koji navodi HNB je da je imovina kreditne institucije manja od njezinih obveza. HNB izvještava da je danas, 21. veljače, Tesla štednoj banci izdao Rješenje o utvrđivanju nedostupnosti depozita, s obzirom da je utvrđeno da Tesla štedna banka nema dovoljno sredstava za isplatu dospjelih depozita niti se, uslijed njezine financijske situacije, može očekivati da će ona biti sposobna to učiniti, čime je ispunjen stečajni razlog iz članka 266. zakona o kreditnim institucijama.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Shutterstock