ZAGREB, 27. prosinca 2016. (Hina) – Hrvatska narodna banka (HNB) u utorak je na redovnoj obratnoj repo aukciji bankama plasirala 110 milijuna kuna po fiksnoj repo stopi od 0,3 posto, objavljeno je iz središnje banke.

Na 52. obratnu repo aukciju od početka godine, kojom središnja banka utječe na kunsku likvidnost na financijskom tržištu, pristigle su ponude banaka u ukupnom iznosu od 110 milijuna kuna, a HNB ih je sve prihvatio.

Datum namire ovotjedne aukcije je 28. prosinca, a datum reotkupa 4. siječnja 2017. godine.

U srijedu 28. prosinca dospijeva i 180 milijuna kuna koje je središnja banka plasirala poslovnim bankama na prošlotjednoj redovnoj repo aukciji, također po fiksnoj repo stopi od 0,30 posto.

S redovnim tjednim obratnim repo aukcijama HNB je započeo krajem rujna prošle godine, a od sredine veljače središnja je banka započela i sa strukturnim obratnim repo aukcijama, kojima otvara bankama pristup dugoročnijim izvorima kunske likvidnosti po kamatnoj stopi konkurentnoj ostalim izvorima kunske likvidnosti banaka, pri čemu se kao kolateral prihvaćaju dužnički vrijednosni papiri izdavatelja iz Hrvatske.

Četvrta i posljednja ovogodišnja strukturna repo aukciju u ovoj godini održana je krajem studenog i na njoj je HNB bankama po fiksnoj repo stopi od 1,4 posto plasirala ukupno 47,5 milijuna kuna, što je najniži iznos plasiran putem strukturnih aukcija ove godine.

HNB je tako kroz četiri strukturne repo aukcije bankama ove godine ukupno plasirao ukupno 993,4 milijuna kuna, a kamatna je stopa najprije iznosila 1,8 posto da bi potom bila snižena na 1,4 posto.

(Hina)