FRANKFURT, 27. prosinca 2016. (Hina/Reuters) – Njemačka središnja banka Bundesbank vratila je ove godine iz inozemstva više zlatnih rezervi no što je planirala, prenose njemački mediji izjavu guvernera Jensa Weidmanna.

“I u 2016. vratili smo u Njemačku znatno više zlata no što smo prvotno planirali. U Njemačkoj je sada gotovo polovica zlatnih rezervi”, kazao je Weidmann u razgovoru za visokotiražni dnevni list Bild, objavljenom u subotu.

Prema podacima na internetskim stranicama Bundesbanke, njemačke zlatne rezerve iznosile su na kraju 2015. godine 3.381 tonu, od čega 1.402 tone u njihovim trezorima u Njemačkoj. Tek nešto manje – 1.347 milijuna tona – bilo je na kraju prošle godine pohranjeno u američkoj središnjoj banci. Slijedi britanska banka sa 435 tona i Banque de France sa 196 tona, pokazuju podaci njemačke središnje banke.

Bild navodi da je u međuvremenu obujam zlatnih rezervi u trezorima u Njemačkoj povećan na oko 1.600 tona te da bi do 2020. trebao dosegnuti 1.700 tona.

Bundesbanka će “završiti planirani povrat (zlata) prije roka”, citira list riječi njemačkog guvernera.

Nakon izbijanja krize u eurozoni mnogi njemački građani tražili su da u zemlji bude pohranjeno što više od ukupno 3.381 tona zlata. Neki su čak postavili pitanje postoji li ono uopće, što je Bundesbanku navelo na objavljivanje detaljnog izvještaja o zlatnim rezervama u 2015., u kojem je na 2.300 stranica evidentirana svaka pojedina zlatna poluga.

Donedavno su se njemačke zlatne poluge iz sigurnosnih razloga, povezanih s Hladnim ratom, nalazile u američkoj i francuskoj središnjoj banci. Dodatni je razlog pohrane poluga u inozemstvu bila njihova lakša zamjena za rezervnu valutu ako se ukaže potreba.

U međuvremenu su se iz pojedinih službenih tijela čuli prigovori da Bundebanka uopće ne kontrolira težinu i kakvoću njemačkih zlatnih rezervi u inozemstvu, podsjeća Deutsche Welle.

Zbog tih je prigovora njemačka središnja banka odlučila poraditi na transparentnosti te je u siječnju 2013. godine dopušteno snimanje zlata i njegova je kvaliteta ispitivana pred kamerama, napominju.

(Hina)