PARIZ, 27. prosinca 2016. (Hina/Reuters) – Broj nezaposlenih u Francuskoj pao je u studenom na najnižu razinu u gotovo četiri godine, smanjivši se ujedno treći mjesec zaredom, pokazali su podaci ministarstva rada.

Tako je u prošlom mjesecu u Francuskoj bez posla bilo 3.447.000 građana, najmanje od siječnja 2013. godine. Njihov je broj time smanjen za 0,9 posto u odnosu na prethodni mjesec i za 3,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani, objavili su u oponedjeljak iz francuskog ministarstva.

Time je prvi puta od veljače 2008. godine broj nezaposlenih smanjen tri mjeseca zaredom, naglasila je u priopćenju ministrica rada Myriam El Khomri.

“Ovaj pad nezaposlenosti je važan”, rekla je Khomri, podsjećajući da je u proteklih osam godina broj nezaposlenih građana gotovo iz mjeseca u mjesec rastao.

Nezaposlenost se zadržala na visokoj razini tijekom čitavog petogodišnjeg mandata aktualnog predsjednika Francoisa Hollandea, pridonijevši njegovoj rekordoj nepopularnosti.

Hollande je vezao svoju političku budućnost uz promjenu trenda nezaposlenosti, objavivši da se iduće godine na predsjedničkim izborima neće kandidirati za još jedan mandat. Govoreći na skupu u sjevernom dijelu Pariza, izjavio je da su podaci o nezaposlenosti u studenom zadovoljavajući no da treba odraditi još puno posla.

(Hina)