Mjere protiv širenja koronavirusa praktički su umrtvile turistički sektor. Organizacija Ujedinjenih naroda za turizam (UNWTO) upozorava da bi zbog pandemije u ovoj godini broj turističkih putovanja mogao opasti za 20-30 posto, piše Deutsche Welle.

Europska turistička industrija očekuje financijske gubitke od oko milijardu eura – i to mjesečno, kako je rekao Thierry Breton, europski povjerenik za industrijsku politiku Europske unije. A Hrvatska u očekuje pad prihoda od turizma za 75%, rekao je u intervjuu za Glas Istre ministar turizma Gari Cappelli.

Dogovor Češke i Hrvatske omogućio bi građanima iz te dvije zemlje da putuju iz jedne u drugu državu, a dosadašnji planovi predviđaju izravne avio-veze između Praga i Dubrovnika, odnosno Splita. Predstavnici hrvatske vlade proteklih su dana rekli kako razmatraju mogućnost ponovnog otvaranja marina, nekih kampova i hotela na nešto zabačenijim lokacijama, dalje od urbanih centara.

Dalmatinska obala je jedna od najpopularnijih destinacija za češke turiste, oni Jadran često nazivaju „naše more”. Preko 800.000 Čeha, odnosno oko 8% ukupne populacije, prošle je godine odmor provelo u Hrvatskoj. Ostvarili su ukupno 5,4 milijuna noćenja. “Češka je upravo tržište s kojima najviše računamo”, otkriva Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije za Jutarnji list. „Bilo nam je jasno da bi oni mogli biti među prvima koji će pokazati spremnost da dođu na Jadran, mi smo u stalnom kontaktu s njima.”

U međuvremenu je i jedno istraživanje zagrebačkog ureda BlackRocka i instituta za istraživanje javnog mnijenja Improve pokazalo da se ni Austrijanci još nisu odrekli godišnjeg u Hrvatskoj.

Kurz i Plenković razgovarali o turizmu

Tako su o turizmu u okolnostima pandemije danas razgovarali i hrvatski premijer Andrej Plenković i austrijski kancelar Sebastian Kurz.

 – Uoči sutrašnje videokonferencije lidera EU razgovarao sam sa Sebastianom Kurzom o Zagreb Summitu, zajedničkom europskom modelu za turistički sektor, radu sezonskih radnika te režimu na graničnim prijelazima – napisao je na svojem Twitter profilu Plenković.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay