Otkako je ugledni Harvard Business Review presudio da je “podatkovni znanstvenik“ najpoželjniji posao 21. stoljeća” zainteresirane strane znaju koja profesija ima najsvjetliju budućnost. Ipak, trenutno LinkedIn Izvješće o novim poslovima (LinkedIn Emerging Jobs Report) otkriva da će tvrtke u narednim godinama tražiti i niz drugih zanimanja.

Astrid Kleinhanns-Rollé, izvršna direktorica poslovne škole WU Executive Academy, pomno je prošla kroz trendove vezane uz radna mjesta u 2020-ima i analizirala zašto poslodavci traže određene tipove stručnosti i koje će srodne vještine i kompetencije trebati zaposlenicima u budućnosti, a izgleda da su ova zanimanja „otporna“ i na Covid-19.

Transformacija poslovnog svijeta odvija se zapanjujućim tempom, a tvrtke su se upustile u žestoko natjecanje za dobro obučene stručnjake koji su u skladu s promijenjenim zahtjevima tržišta. Navedena zanimanja neće izgubiti na privlačnosti ni u doba obilježeno koronavirusom.

AI specijalist
Umjetna inteligencija (AI) već podržava procese na mnogim područjima, ali tu se neće zaustaviti: očekuje se da će u skoroj budućnosti AI rješenja postati osnova novih poslovnih modela i inovativnih proizvoda. Specijalisti za AI trebali bi biti stručni u sljedećim područjima: strojno učenje (machine learning), Python, TensorFlow, dubinsko učenje (deep learning), računalni vid (computer vision) i, naravno, AI.

Inženjer robotike
Inženjeri robotike imaju idealne vještine u sljedećim područjima: automatizacija robotskih procesa, UiPath, Blue Prism, Automation Anywhere i robotika.

Podatkovni znanstvenik
Tvrtke rado angažiraju podatkovne znanstvenike jer upravljaju najvećim bogatstvom organizacija: podacima o kupcima, proizvodima i tržištu.
Stručnjaci rade s najnovijim nalazima na polju data mininga, strojnog učenja, Phyton, R ili Apache Spark.

Customer success direktor
Potencijalni nedostatak digitalizacije sastoji se u tome što se neki kupci osjećaju zapuštenima, previđenim ili pogrešno shvaćenima – usprkos brojnim mogućnostima komunikacije s tvrtkama. Privlačnost posla leži u mogućnosti kombiniranja mekih vještina (upravljanje odnosima s kupcima) i tvrdih vještina (account managament, softver kao usluga, koji se još nazivaju SaaS, Salesforce itd.) na praktičan način.

Izvršni direktor za etiku i održivost
Održivost i njena uloga u poslovanju znatno se promijenila tijekom posljednjih godina jer organizacije sve više postaju svjesne (financijskih) posljedica uspješne strategije održivosti. Posljedično, dugoročni vrijednosno orijentirani pristup ključan je za gospodarske, ekološke i socijalne inicijative organizacije – i netko mora biti zadužen za njih.

Specijalist za kibernetičku sigurnost
S rastom mreža i napretkom digitalizacije, rizik od kibernetičkih napada eksponencijalno je porastao. Dobar specijalist za kibernetičku sigurnost posjeduje sljedeće vještine: stručnost u informacijskoj sigurnosti, mrežnoj sigurnosti, procjeni ranjivosti i kibernetičke sigurnosti općenito.


Menadžer za digitalnu transformaciju
Svi govore o digitalnoj transformaciji – ali tko je provodi? Razgovor o digitalnoj budućnosti organizacije sklon je previdjeti upravo one ljude koji moraju podržati i poboljšati transformaciju.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay