Protiv ekologije nitko normalan nema ništa protiv. No kada u ime “klimatske neutralnosti” idete u napad na tuđe privatno vlasništvo, e onda čekaj malo… Tako Europska komisija u pripremi ima dokument kojim bi se, u svrhu smanjenja emisije stakleničkih plinova, europskim građanima zabranila prodaja i najam vlastitih (!) kuća i stanova ako nemaju zadovoljavajući ekološki certifikat.

I sada je potreban takav certifikat, ali ne za zabranu prodaje ili najma nekretnine, nego za određivanje više/niže cijene, što je razumno. No prema novom prijedlogu, za nekoliko godina kuće i stanovi niskog energetskog razreda neće se moći prodavati niti iznajmljivati, što, očito, uključuje i apartmane na moru.

Tako se u ime zelene revolucije, “klimatske neutralnosti”, dovode u pitanje ustavna prava koja su se do sada smatrala neotuđivim, poput privatnog vlasništva i raspolaganja njime u kontekstu slobode gospodarske inicijative. Ako netko želi prodati ili iznajmiti svoju (!) kuću bez, recimo, demit fasade, a netko takvu kuću ili apartman želi kupiti ili unajmiti, što država ili Bruxelles ima s tim? I tko je taj ili ti koji će određivati kriterije za “klimatski neutralnu” kuću?

Ako ovaj prijedlog bude prihvaćen, to će, među inim, snažno pogoditi ne samo Hrvatsku, jer je za radnike izgrađeno mnoštvo nekvalitetnih stambenih naselja nakon Drugog svjetskog rata, radnika i umirovljenika koji i danas spajaju kraj s krajem, kako će oni, ili tko, financirati klimatski neutralnu obnovu svojih nekretnina?

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr