Novi prijedlog zakona koji je predstavljen u američkom Kongresu, usmjeren je ka reguliranju vladavine velikih tehnoloških tvrtki na internetu. Prijedlog, koji je direktno usmjeren na Google, Facebook, Apple i Amazon, mogao bi, ako bude prihvaćen, u potpunosti promijeniti njihovo poslovanje. Ali i internet kakvog znamo.

Naime, radi se o prijedlogu koji se sastoji od pet zakona kojim bi se reguliralo tržišno natjecanje, eliminirao monopolistički položaj velikih tvrtki i otvorilo prostora za druge tvrtke na njihovim platformama. Također, predviđena je zabrana favoriziranja vlastitih proizvoda i usluga na tim platformama.

Ako prijedlozi budu prihvaćeni, to bi za najveće igrače u IT sektoru značilo velike glavobolje. Šef Applea, Tim Cook, već je istaknuo kako bi prijedlozi, takvi kakvi jesu sada, mogli biti problematični za Apple.

Profesorica sa Sveučilišta Yale, Fiona Scott Morton, pojasnila je kako su se regulatori i zakonodavci odlučili na ovaj potez jer se do sad pokazalo kako samo regulatorna tijela ne mogu uvesti reda na tržištu.

Pojasnila je kako bi, što se Applea tiče, ova nova pravila mogla biti veoma problematična. Apple bi možda bio prisiljen prodati ili ugasiti svoj servis za prodaju glazbe, kako ga ne bi favorizirao, u odnosu na druge servise kao što je Spotify.

Posebno je istaknula odredbu o operabilnosti, jer bi to značilo da korisnici mogu ugasiti svoj Facebook profil, biti prisutni na drugim društvenim mrežama, a ostati u kontaktu s prijateljima koji se nalaze na Facebooku ili Instagramu.

O prijedlozima bi se trebalo u Kongresu glasovati tijekom ovog tjedna

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay