Više od 1,3 milijuna kuna vrijedan natječaj za razvoj projekata održivog turizma raspisalo je proteklog tjedna Ministarstvo turizma i sporta. U sklopu EUSAIR Facitiy Point projekta osiguran je financijski primamljiv proračun za razvoj usvojenih projektnih ideja za razvoj održivog turizma Jadransko-jonske regije i to do faze spremnosti za apliciranje i financiranje iz EU fondova.

Od stručnjaka se očekuje da u šest mjeseci trajanja ugovora daju kvalitetan doprinos u temama o kojima se kao važnima već neko vrijeme govori u stručnoj javnosti. Proširenje turističke ponude kroz razvoj tematskih turističkih ruta i spajanje s cikloturizmom, snažnije uključivanje kulturne baštine, sinergija kreativnih i kulturnih industrija i ugostiteljskog sektora, povezivanje poduzetnika u turizmu kroz regionalne i transnacionalne projekte i istraživanja – to su samo neki od zahtjeva koji se stavljaju pred znalce koji će se uhvatiti ovog zahtjevnog posla.

Kao važni elementi u natječajnoj se dokumentaciji navode ciljevi poput razvoja novih obrazovnih programa za profesionalce u turizmu, usavršavanja i razvoj kompetencija za nezaposlene te razvoja mreža održivih turističkih poduzeća i klastera. Bitna sastavnica zadatka su i obrazovanje i udruživanje, kao i provedba sustava za održivo upravljanje destinacijama.

Od upravljanja destinacijama i obrazovanja do klasterizacije u održivom turizmu

Potencijalni ponuditelji trebaju osigurati dva ključna stručnjaka za razvoj prijedloga projekata s iskustvom u EU projektima. Nabava je podijeljena u četiri grupe, a svaku grupu čini razvoj jednog projekta, čija je projektna ideja već prihvaćena u upravljačkim tijelima Jadransko-jonske strategije.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay