Dok se mali hrvatski ulagači spremaju na povijesnu prvu kupnju državnih obveznica uz nelošu kamatu, s druge strane Atlantika veliki ulagači počeli su prodavati američke državne obveznice kako bi smanjili svoju izloženost jer se opet govorka o tehničkom bankrotu SAD-a, temi koja se gotovo iz godine u godinu provlači dok američki Kongres ponovno ne podigne limit do kojeg se država može zadužiti

Ulagači u američke državne obveznice, javlja Reuters, počeli su prodavati te papire kako bi smanjili svoju izloženost u slučaju bankrota. On je zasad malo vjerojatan, ali ako se dogodi, protresao bi cijeli svijet.

Američko ministarstvo financija prošli mjesec došlo je do plafona zaduživanja od frapantnih 31,4 bilijuna dolara. Ako Kongres ne makne ograničenje zaduženja ili ga ne podigne, SAD bi mogao zakasniti u plaćanju kamata i glavnica obveznica, jednog od temelja globalnog financijskog poretka i, kako mnogi smatraju, jedne od najsigurnijih mogućih investicija.

Neke od velikih banaka počele su ‘prilagođavati’ svoje kratkoročne investicijske pozicije kako bi smanjile gubitke u nadolazećem razdoblju političke neizvjesnosti, tj. dok Kongres ponovno ne podigne limit zaduženja.

Banka Goldman Sachs, koja sama u portfelju drži dva bilijuna (dvije tisuće milijardi) dolara vrijedne američke državne obveznice, za Reuters kaže da neće samo čekati da one dospiju na naplatu, već će prodati dio prije naplate i mogućeg bankrota SAD-a.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay