S hrvatskim ulaskom u eurozonu i Schengen potražnja za komercijalnim nekretninama nikad nije bila veća, a ponuda nikad manja, zbog čega je 2022. godina, prema podacima iz Colliersova Pregleda tržišta komercijalnih nekretnina, završena sa značajnim padom volumena transakcija, u iznosu od 400 milijuna eura, za razliku od 700 milijuna ostvarenih prethodne godine.

Kvalitetnih nekretnina nedostaje u svakom segmentu, a samo na području Donjeg grada trenutno postoji potreba za više od 100.000 četvornih metara kvalitetnog poslovnog prostora. Zbog toga, ali i pod pritiskom inflacije, očekuje se da će se prosječne cijene poslovnog prostora nakon deset godina napokon “odlijepiti” od iznosa od 12 eura po četvornom metru, kao i da u 2023. općenito ne treba očekivati pad cijena nekretnina, nego, eventualno, usporavanje njihova rasta.

Izmjene zakona

Dapače, s obzirom na najave izmjena Zakona o obveznim mirovinskim fondovima zahvaljujući kojem će mirovinski fondovi u nekretnine moći ulagati znatno više nego do sada, očekuje da će to stvoriti i dodatni pritisak na cijene komercijalnih nekretnina, posebno s obzirom na tendenciju mirovinaca da te kvadrate onda i preplaćuju.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr