S pandemijom se mnogo toga ubrzalo, pa i digitalizacija valuta. Više nego ikada prije umjesto gotovine koristimo platne i to virtualne kartice, pa je idući logičan korak – digitalna valuta. O tome razmišlja i Europska središnja banka, no kako je sfera utjecaja takve valute prilično velika, odluka će se očito donositi mjesecima.

Digitalizacija mijenja sve, od načina na koji radimo i zarađujemo novac do načina na koji isti trošimo. Tako gotovinu, iako je još uvijek najviše volimo, polako istiskuju jednostavnije i praktičnije kartice, a u budućnosti bi iste mogao zamijeniti digitalan novac. Taj isti je kroz kriptovalute na tržištu prisutan već čitavo desetljeće, međutim bez ozbiljnije primjene. No to bi se moglo promijeniti ako najjače svjetske valute odluče ponuditi digitalnu alternativu o čemu razmišljaju i u Europskoj središnjoj banci.

Prije mjesec i pol dana je objavljen Izvještaj o digitalnom euru, u listopadu, i u tijeku su javne konzultacije o tome. Pozvani su svi građani i stručna javnost da se jave i daju svoje komentare i recimo da polovicom sljedeće godine možemo očekivati odluku o tome hoće li se ići u taj projekt ili će se odgoditi za neko vrijeme i na koji način će se uopće ići, ističe Linardo Martinčević, savjetnik u Direkciji za odnose s međunarodnim financijskim institucijama HNB-a.

Europska središnja banka nije usamljena u promišljanjima o digitalizaciji valute. O tome, naime, razmišljaju i druge centralne banke, od švedske do kineske. Na to ih naime navode dva razloga. Prvi je postojanje potražnje, odnosno građana koji sve manje koriste gotovinu, do onog na strani ponude.

No važno je znati da digitalni euro, ako će biti uveden, neće zamijeniti gotovinu.

Nije njegova svrha da zamijeni gotovinu nego da bude komplementaran da koegzistiraju. Ključna razlika digitalnog eura u odnosu na druge kriptovalute je što imate izdavatelja. Imate središnju banku koja jamči za tu valutu i ono što je jako važno jamči za njegovu stabilnost, pojašnjava Martinčević.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay