Na prste jedne ruke mogu se nabrojiti europske zemlje kojima prehrana čini značajniju stavku u kućnim budžetima građana od 18,3 posto koliko teži u potrošnji kućanstava u Hrvatskoj. Veći udjel troška za prehranu imaju Rumunjska, Litva, Estonija i Bugarska. Rumunjima hrana i bezalkoholna pića odnesu rekordnih 26 posto godišnje potrošnje, dok će Bugari, kako se čini, brzo (pre)stići Hrvatsku jer im na hranu odlazi 18,4 posto potrošnje kućanstava.

Kompletna prošlogodišnja potrošnja hrvatskih kućanstva težila je lani 293,6 milijardi kuna ili 39,6 milijardi eura. Koliko je osobna potrošnja važna za BDP dovoljno govori to što je hrvatski BDP iznosio lani 402 milijarde kuna ili 54 milijarde eura. Tako je potrošnja građana težila čak 73 posto godišnjeg BDP-a što je nakon grčkih 76 posto BDP-a najveći udjel u cijeloj Europskoj uniji.

Premda je potrošnja kućanstava golema u usporedbi s BDP-om i među vodećima je u Uniji, potrošnja po stanovniku je pri dnu te je lani iznosila 9730 eura i po tom parametru manju potrošnju imale su prošle godine Slovačka, Poljska, Mađarska, Letonija i Rumunjska koja ima najmanju potrošnju po stanovniku u Uniji od 7110 eura.

Poznata je stvar da prehrana u bogatijim zemljama čini manju stavku u potrošnji, što je zemlja bogatija to hrana odnosi manje prihoda, i obratno, što je zemlja nerazvijenija i siromašnija, to hrana više znači za njezine stanovnike.

Građanima koji žive boljim standardom u bogatijim zemljama, najveća su stavka stanovanje i režijski troškovi. Lani su tako najamnine, komunalije, električna energija, voda i plin, kućanstvima u Europskoj uniji odnijeli gotovo četvrtinu kompletne potrošnje, po stanovniku 3850 eura, dok je prehrana iziskivalo gotovo dvostruko manju potrošnju od 13 posto i na spizu je po stanovniku otišlo 2130 eura.

Eurostat je izračunao da je lanjska ukupna potrošnja hrvatskih kućanstava iznosila 9730 eura po stanovniku što je 810 eura mjesečno po stanovniku. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, medijalna mjesečna plaća za prošlu godinu iznosila je 5569 kuna ili 750 eura, a prosječna mjesečna neto plaća 6457 kuna ili 870 eura. Znači, polovina svih zaposlenih lani je primala manje od 750 eura mjesečne plaće, a prosječna potrošnja po stanovniku je 810 eura mjesečno. S obzirom na to ne čudi da 80 posto ljudi u Hrvatskoj ili njih 3,2 milijuna ima problema sa sastavljanjem kraja s krajem s obiteljskim prihodima.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay