Đuro Sessa je poslao dopis glavnoj tužiteljici Zlati Hrvoj Šipek, ali i šefovima sudova da od tih sudaca traže očitovanje

Prije nešto manje od mjesec dana predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa poslao je predsjednicima svih županijskih i općinskih sudova i Visokog prekršajnog suda neobičan dopis. U njemu ih obavještava da se pripreme na to da će tužitelji ubuduće prijavljivati suce za nerad. Sessa je pritom predsjednike svih sudova zadužio da promptno reagiraju na svaku prijavu, pozovu suca na očitovanje i ispitaju zašto ne radi.

Sessa se najprije obratio glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj Šipek i zamolio je da naloži svim nižim državnim odvjetnicima da predsjednike sudova, predsjednike neposredno viših sudova, ali i Ured predsjednika Vrhovnog suda, obavještavaju o svakom predmetu iz kaznene grane sudovanja, neovisno o tome u kojoj je fazi postupak, u kojima šest mjeseci ili dulje nije bilo nikakvih aktivnosti koje bi vodile okončanju postupka.

Glavna državna odvjetnica Hrvoj Šipek objeručke je prihvatila Sessinu inicijativu, i od sredine prošlog mjeseca državni odvjetnici obavještavaju predsjednike sudova o slučajevima zastoja na pojedinim predmetima. Predsjednik suda, prema nalogu predsjednika Vrhovnog suda, u svakom prijavljenom slučaju od suca mora zatražiti izvješće o poduzetim radnjama i razlozima zbog kojih se u konkretnom predmetu ne poduzimaju procesne radnje upravljene prema okončanju postupka.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay