Simulirajući porast troškova električne energije za cijeli sektor na temelju posljednjih pristiglih ponuda, domaćem turizmu prijeti ukupno poskupljenje električne energije za milijardu kuna, što je iznos ukupne dobiti koji je ostvarila djelatnost I55 Smještaj prošle godine, izjavio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma koja je u ponedjeljak predstavila aktualne trendove u turističkom sektoru kroz svoju publikaciju Turistički impuls.

Ostojić je dodao kako su sretne bile one hotelske kuće koje su s HEP-om potpisale ugovor krajem prošle godine pa su im troškovi narasli za 30-ak posto. Onima koji su ih potpisivali prije mjesec, dva, troškovi za isporuku električne energije ispali su između 300 i 400 posto veći od lanjskih.

– Cijena je prosječno porasla sa 0,7 kn po Kw/h na dvije kune. O tome treba razgovarati i tražimo da se argumenti za ovakve kalkulacije stave na stol i da se vidi što se može napraviti. U cilju očuvanja međunarodne konkurentnosti turizma Hrvatske, ali i zbog doprinosa rastu BDP-a, sektor očekuje intervenciju države u području koje je pod njezinom ingerencijom – rekao je Ostojić.

Naveo je primjer desetak drugih zemalja EU koje su gospodarstvu olakšale udar poskupljenja energenata kroz naknade za distribuciju, održive izvore energije, PDV, mrežarinu i sl.

– Kao što je bio slučaj s potporama za očuvanje radnih mjesta turističkom sektoru, koji je zahvaljujući tome zadržao kvalitetu, tako bi i ove subvencije imale višestruki efekt, u odnosu na iznos subvencije – smatra Ostojić.  

Prema istraživanju koje je HUT proveo među svojim članicama, vodećim domaćim turističkim kompanijama, u sektoru se ove godine očekuje približavanje fizičkih pokazatelja onima iz 2019. godine uz planirani rast prihoda od 3,6 posto u odnosu na 2019. Lani je sektor smještaja i ugostiteljstva ostvario 7,4 posto manji poslovni prihod u odnosu na 2019, ali uz očuvanu profitabilnost kao rezultat kriznog menadžmenta i rezanja troškova koji nije moguć na dulji rok, a da se ne ugrozi kvaliteta. Neto profitna marža sektora u 2021. iznosi 6,3 posto poslovnog prihoda. 

Najveći porast u troškovima hotelsko-turističkih kompanija čine troškovi električne energije koji su prosječno ove godine, u odnosu na 2019. godinu, porasli 142,5 posto, zatim plina 105 posto, namirnica 20 posto, dok su troškovi rada u odnosu na 2019. godinu porasli 10,1 posto te su time premašili udjel od 30 posto u ukupnim prihodima kompanija, što je prvi put u novijoj povijesti hotelijerstva.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay