Cilj je da se najmanje 80% građana omogući korištenje digitalnog identiteta za pristup ključnim javnim uslugama do 2030. preko granica EU-a

Dvije trećine Europljana (66%) želi koristiti europski digitalni novčanik, pokazalo je istraživanje provedeno uoči rasprave u odboru Europskog parlamenta za industriju, istraživanje i energetiku o nacrtu izvještaja o europskom digitalnim identitetu.

Istraživanje, koje je provela francuska tehnološka kompanija Thales Group, otkrilo je i da su teme koje građane EU-a najviše zanimaju – kada je u pitanju implementacija europskog digitalnog identiteta – sigurnost, praktičnost i privatnost.

Rezultati ankete objavljeni su uoči rasprave u Europskom parlamentu o nacrtu prijedloga zakona za uspostavu novog europskog okvira za digitalni identitet, kojeg je izradila eurozastupnica Romana Jerković.

Razmatranje nacrta izvješća održat će se u Parlamentu točno godinu dana nakon što je Europska komisija predstavila planove za uvođenje digitalnog novčanik, koji će omogućiti građanima EU-a da povežu svoj nacionalni digitalni identitet s drugim osobnim dokumentima i pohrane ih na svoj mobitel.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay