‘Visokokvalificirani radnici čak 42 posto bruto plaće daju državi’

U Splitu je predstavljen prijedlog porezne reforme HUP-a kojemu je cilj odgovoriti na izazove dinamičnog tržišnog rada, koje u kombinaciji s nepovoljnim demografskim trendovima otežava proces novih zapošljavanja ne samo u Dalmaciji, nego i u ostatku Hrvatske. Konferencija u organizaciji HUP-ove Podružnice Split okupila je članove poslovne zajednice i donositelje odluka kojima je sažetak reforme predstavila Iva Tomić, glavna ekonomistica HUP-a.

Porezno rasterećenje rada kojeg HUP predlaže uključuje povećanje neoporezivog iznosa osobnog odbitka na 5.000 kuna (uz povećanje godišnjeg iznosa neoporezivih primitaka) te smanjivanje niže stope poreza na dohodak s 20% na 15%, uz zadržavanje više stope poreza na dohodak (30%), ali uz povećavanje iznosa na koji se ta stopa primjenjuje (s 30.000 na 50.000 kuna), kao i rasterećenje sustava doprinosa, a koji značajno povećavaju ukupan trošak rada.

Helena Budiša, predsjednica Izvršnog odbora HUP- Podružnice Dalmacija, poduzetnica i ovlaštena revizorica tvrtke UHY HB EKONOM d.o.o. u uvodnom je govoru istaknula porazne rezultate posljednjeg popisa stanovništva, prema kojem je Hrvatska u posljednjih deset godina izgubila čak 10 posto svog stanovništva: „Grad Split ima 15.000 stanovnika manje u odnosu na prošli popis, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji trideset je tisuća stanovnika manje! Zbog ovih trendova hrvatsko gospodarstvo suočava se s ozbiljnim problemom manjka radne snage. Manjak radno aktivnog stanovništva znači i manje onih koji uplaćuju u zdravstveni i mirovinski sustav, koji postaju apsolutno neodrživi“ – kazala je Budiša te dodala: „Vrijeme je da se zapitamo – zašto hrvatski radnici odlaze iz države i svoj život odlučuju nastaviti u inozemstvu, radeći za strane poslodavce? Hrvatsko gospodarstvo nije konkurentno, a jedan od osnovnih uzroka tome je visoko opterećenje rada. Poslodavci nisu u mogućnosti isplaćivati visoke neto plaće svojim radnicima, osobito onim visokokvalificiranim, jer u prosjeku, za više razine plaća, čak 42% bruto plaće moraju dati državi!

Prevelik ukupan trošak rada usporava razvoj zdrave ekonomije u zemlji, koja se ne može produktivno razvijati bez rasta privatnog sektora koji stvara dodanu vrijednost, privlači znanja i talente te osigurava otpornost čitavog gospodarstva na krize i eksterne nepogode, koje je nemoguće predvidjeti. „Značajno porezno opterećenje rada dovodi i do sve prisutnijih alternativnih oblika rada i načina prihodovanja, što je osobito prisutno upravo u Dalmaciji gdje porezni sustav demotivira klasičan radni odnos, ali i ulaganje u obrazovanje što dugoročno smanjuje intelektualni kapital pojedinih dijelova naše zemlje“, uvodno je istaknula Tomić.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay