ZAGREB, 30. prosinca 2016. (Hina) – U novogodišnjoj noći u ponoć počinje primjena novo povećane stope PDV-a od 25 posto za ugostiteljske usluge, za što su ugostitelji manje-više softverski i kadrovski spremni. pa se s početkom 2017. mogu očekivati i nešto više cijene pića i hrane, ističu predstavnici hotelijerskih i ugostiteljskih udruženja.

 

Stopa PDV-a za ugostiteljske usluge promijenjena je u sklopu nedavno usvojene porezne reforme, odnosno za te se usluge povećava s dosadašnjih 13 na 25 posto i stupa na snagu s 1. siječnjem 2017., što je treća promjena te stope u pet godina.

Prva se od te tri promjene stope PDV-a dogodila s 2012. na 2013. kada je stopa PDV-a za turizam i ugostiteljstvo, odnosno za usluge smještaja, pića i hrane u ugostiteljskim objektima, smanjena na ‘povijesno’ niskih 10 posto.

Nakon samo godinu dana primjene ta se stopa ponovo povećala od 1. siječnja 2014. na 13 posto, u sklopu tadašnjeg općeg povećanja međustopa PDV-a na taj postotak, ali je i dalje ostala važiti i za smještaj i za ugostiteljstvo.

To, pak, nije slučaj s predstojećom, trećom promjenom stope PDV-a, koja se povećava s 1. siječnjem 2017. na 25 posto, ali samo za ugostiteljske usluge, jer su praktički u zadnji čas od toga izuzete usluge smještaja s doručkom, polu i punim pansionom.

Protiv tog potpuno neočekivanog povećanja, s obzirom da se očekivalo ponovno smanjenje stope na 10 posto, prosvjedovao je cijeli turistički sektor, ukazujući na niz mogućih negativnih posljedica tog povećanja, no stopa je na kraju ipak povećana uz naznaku da će se tijekom 2017. tražiti mogućnosti i mjere kako bi se to povećanje ugostiteljima kompenziralo.

Na dočecima Nove ugostitelji će goste zamoliti za razumijevanje

Naglašavajući kako nije prvi put da baš u ponoć u novogodišnjoj noći imaju takvu promjenu PDV-a, predsjednik Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) i Uprave umaškog Istraturista Ronald Korotaj za Hinu kaže kako vjeruje da su se svi hotelijeri i ugostitelji. koji će imati organizirane dočeke Nove i/ili raditi odmah ujutro 1. siječanja, za to pripremili u svakom smislu.

Kao i do sada kada se ta stopa mijenjala i sada će, kako ističe, malo prije ponoći zamoliti goste na dočecima za razumijevanje i pozvati ih da jave svoje posljednje narudžbe u ovoj godini te da s novim narudžbama u Novoj pričekaju nekoliko minuta kako bi blagajne i računi krenuli s novim PDV-om.

“Dok će si gosti u hotelskim i drugim restoranima, klubovima, barovima i drugim ugostiteljskim objektima čestitati Novu godinu, mi ugostitelji ćemo biti malo ‘napetiji’ i provjeravati da li novi sustav radi kako treba, što će sada biti ipak nešto lakše nego prije, s obzirom na fiskalne blagajne i račune”, ističe Korotaj, koji predviđa da će ta provjera trajati samo nekoliko minuta.

Pritom najvećim izazovom označava prohodnost internetske veze i mobilnih mreža koje se baš u ponoć zbog čestitanja porukama, mailovima i pozivima, znaju ‘zagušiti’ pa i ‘pucati’, a kako su fiskalne blagajne spojene putem tih veza moguće je da negdje, gdje su veze inače slabije, provjera sustava potraje i duže.

Trošak za poslovanje, porast cijena i nastavak lobiranja za niži PDV

“Tehnički gledano sama prilagodba softvera za fiskalizaciju računa s novim PDV-om ne traži neke veće investicije, jer se softver i cijene u blagajnama mijenjaju i tijekom godine u određenim dijelovima sezone, no izazov je što u jednom trenutku prelazite s jednog na drugi sustav koji je važan za fiskalizaciju i poslovanje. Zbog toga će i naše kolege i partneri iz informatičkih tvrtki morati opet dežurati i biti na telefonima. I već smo se suočili s njihovim žalbama kako se PDV u turizmu prečesto mijenja u novogodišnjoj noći, pa će i naknade za njih biti određeni dodatni trošak za poslodavce. No, samo povećanje PDV-a za naše poslovanje je ogromni trošak”, kaže Korotaj.

U vezi cijena, smatra da će oni koji rade cijelu godinu cijene odmah prilagoditi novom PDV-u, dok će oni koji rade sezonski, od Uskrsa ili slično, s time krenuti kada krenu s poslovanjem.

“Promjena cijena bit će vidljive odmah u dijelu PDV-a zbog njegovog povećanja, a vjerujem da će odmah biti i slučajeva da će porasti, što za goste konkretno znači da će čaša nekog pića, kava ili neki obrok poskupjeti za par i više kuna”, previđa Korotaj, poručujući inspekciji kako bi bilo dobro da ugostiteljima u novogodišnjoj noći i 1. siječnja da neki tzv. grace period od nekoliko sati kako bi sustav profunkcionirao i ustabilio se s novim PDV-om.

Vjeruje i da će u 2017. hotelijeri i ugostitelji s Vladom uspjeti otvoriti dijalog za promjenu PDV i dugoročno korigiranje na nižu stopu, s obzirom na važnost turizma. S tim u vezi najavljuje i da će UPUHH krajem siječnja 2017. predstaviti analizu utjecaja stope PDV-a na poslovanje i prihode.

(Hina)