BERLIN, 30. prosinca 2016. (Hina/dpa) – Njemački bi izvoz u idućoj godini trebao rasti po stopi od 2,5 posto, no opasnost od međunarodnih kriza mogla bi 2017. godinu pretvoriti u teško razdoblje za najveće europsko gospodarstvo, upozorili su iz ključnog njemačkog trgovinskog udruženja.

Ukupna vrijednost njemačkog izvoza u idućoj će godini vjerojatno porasti na 1.230 milijardi eura, što bi značilo povećanje od 2,5 posto u usporedbi s približno 1.200 milijardi eura u 2016. godini, objavilo je u četvrtak njemačko udruženje veletrgovaca, međunarodne trgovine i usluga (BGA).

Slabi euro, kako navode, pripomogao je jačanju inozemne potražnje za njemačkim robama i uslugama.

Objavljujući te brojke, čelnik udruženja Anton F. Boerner ipak je upozorio da njemačko gospodarstvo nije imuno na međunarodne krize nakon neizvjesnosti u 2016. godini.

Dodao je “kako iduća godina neće biti ništa lakša zato što su se postojećim rizicima za strani poslovni sektor samo pridružili još neki novi rizici”.

To, kako je istaknuo, uključuje rizike povezane s planovima britanske vlade o pokretanju pregovora o izlasku Britanije iz Europske unije, moguće političke neizvjesnosti u Italiji nakon ovogodišnjeg neuspjelog referenduma o ustavnim reformama, te prijetnje ponovnog rasplamsavanja dužničke krize u eurozoni.

“Na globalnoj razini, prisutna je opasnost da će promjena američkog predsjednika rezultirati snažnim zaokretom u američkoj ekonomskoj politici koji bi doveo do dodatnog jačanja protekcionizma diljem svijeta”,  kazao je Boerner.

“Glavna zadaća u novoj godini bit će javnosti pojasniti da slobodna razmjena roba i usluga diljem svijeta ima više prednosti nego mana”, dodao je.

(Hina)