ZAGREB, 30. prosinca 2016. (Hina) – Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u petak da je u mjestu Križnica u Virovitičko-podravskoj županiji na jednom obiteljskom gospodarstvu utvrđena ptičja gripa i da nema opasnosti od širenja virusa.

U tom je obiteljskom gospodarstvu utvrđena ptičja gripa soja H5N8 od koje je uginulo svih 15 komada domaće peradi, a u mjestu Križnica, na lijevoj obali Drave, ukupno 22 mala gospodarstva ekstenzivno drže perad, koju uzgajaju za vlastite potrebe, navodi se u priopćenju.

Ističe se i da je selo sasvim izolirano rijekom Dravom i državnom granicom i nema opasnosti od prenošenja i daljnjeg širenja virusa. No, nužno je provesti sve mjere opreza.

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede odmah je poduzela sve mjere izolacije naselja.

“U zaraženom području već je uspostavljena zabrana kretanja osoba, životinja i vozila. Pristup je moguć samo preko visećeg pješačkog mosta i preko skele na rijeci Dravi, što osigurava policija”, ističe se u priopćenju Ministarstva.

Navodi se i da će se danas u cijelom selu Križnica provoditi eutanazija peradi, a veterinarski inspektori će na svakom gospodarstvu obaviti i procjenu vrijednosti eutanizirane peradi kako bi se vlasnicima isplatilo obeštećenje.

(Hina)