Prosječni Hrvat u mirovinu ide s nepunih 60 godina, zbog čega su naši novopečeni umirovljenici neki od najmlađih u Europi. Prema istraživanju iz projekta Age Calculator, u koje je uključena 51 zemlja svijeta, Grčka je jedina europska zemlja koja ima manju prosječnu dob odlaska u mirovinu (59,5 godina u usporedbi s hrvatskih 59,65 godina), dok je u Luksemburgu identična našoj. Od svjetskih zemalja ispod nas su još Saudijska Arabija i Južnoafrička Republika.

Istraživanje se temelji na podacima Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) za 2000. i 2020. godinu, koje su usporedili kako bi otkrili u kojim je zemljama došlo do najveće promjene dobi odlaska u mirovinu. Europske zemlje su zauzela devet od deset mjesta na vrhu te ljestvice.

Najveća promjena dogodila se u Bugarskoj, u kojoj se u dva desetljeća prosječna dob povećala za čak sedam godina – s 55,8 na 63. Razlog je to što su prije 20 godina bili nacija koja je najranije odlazila u mirovinu. Slijede Estonija, u kojoj je došlo do promjene s 57,85 na 65 godina, i Latvija (s 59,15 na 65 godina).

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Image by Susanne Nicolin from Pixabay