SARAJEVO, 21. veljače 2017. (Hina) – Hrvatska je država koja i dalje predstavlja najznačajnijeg vanjskotrgovinskog partnera Bosne i Hercegovine, potvrđuju podaci koje je u utorak objavila Vanjskotrgovinska komora BiH koji pokazuju kako se tijekom 2016. povećao obujam ukupne trgovinske razmjene između dvije zemlje.

Hrvatska je u protekloj godini u ukupnoj vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH sudjelovala s 13,37 posto i na prvom je mjestu pretekavši tako druge zapadne države poput Njemačke, Italije, Slovenije i Austrije.

Ukupni obujam vanjskotrgovinske razmjene Hrvatske i BiH u 2016. dosegnuo je vrijednost od 1,8 milijradi eura.

Izvoz iz Hrvatske u BiH bio je vrijedan 1,27 milijardi eura, dok je iz BiH u Hrvatsku izvezeno roba u vrijednosti nešto većoj od 500 milijuna eura.

U usporedbi s 2015. riječ je o povećanju ukupne vrijednosti trgovinske razmjene za oko stotinu milijuna eura.

Ukupan vanjskotrgovinski promet BiH u prošloj je godini bio vrijedan nešto više od 13 milijardi eura pri čemu je izvoz iz te zemlje bio vrijedan nešto manje od pet milijardi, a uvoz 8,1 milijardi eura.

Ta je država tako ponovo zabilježila veliki vanjskotrgovnski deficit odnosno pokrivenost uvoza izvozom od oko 60 posto.

Države-članice Europske unije čine najvažniju skupinu država s kojima BiH trguje ostvarajući s njima više od 70 posto vanjskotrgovinskog prometa.

Među državama koje su izvan članstva EU kao trgovinski partneri BiH dominiraju Srbija i Turska.

(Hina)