Prijedlog Zakona o elektroničkim medijima u srijedu je prošao Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora, i još ostaje samo finalna rasprava o njemu te izglasavanje

Novi Zakon o elektroničkim medijima, uz prilagodbu pojedinih odredbi direktivama EU trebao bi uvesti više transparentnosti u pregled vlasništva medija, preciznije će urediti obveze nakladnika, boljeće štititi tržišno natjecanje te urediti pitanja specifična za platforme za dijeljenje videosadržaja na zahtjev te elektroničkih publikacija.

Odgovornost za komentare na Internetu

Tema o kojoj se najviše diskutiralo je pitanje sadržaja koje generiraju korisnici na elektroničkim publikacijama, odnosno komentari čitatelja na Internetu. To je pitanje uređeno predloženim člankom 93., koji je zabrinuo mnoge. Prema njemu, nakladnici bi bili odgovorni i za sadržaj komentara koje pišu posjetitelji, a u slučaju da ne moderiraju taj sadržaj adekvatno, mogli bi biti kažnjeni opomenom Vijeća za elektroničke medije ili novčano, iznosom od 100.000 do milijun kuna.

PRIJEDLOG ZAKONA O ELEKTRONIČKIM MEDIJIMA

Čl. 93. st. 3:

Pružatelj elektroničke publikacije odgovoran je za cjelokupni sadržaj objavljen na elektroničkoj publikaciji uključujući i sadržaj koji generiraju korisnici.

Kritičari novog prijedloga navode da se ovakvim propisima zatire sloboda govora, a i da se odgovornost nepravedno prebacuje na vlasnika elektroničkog medija umjesto na osobu koja je određene kažnjive stvari napisala. 

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay