Hrvatska je i u 2017. godini bila u skupini zemalja Europske unije s najnižom razinom stvarne potrošnje po stanovniku, zajedno s Mađarskom i Bugarskom, pokazale su u četvrtak druge procjene Eurostata.

Po tom je pokazatelju kupovne moći kućanstava samo 10 zemalja EU-a u 2017. godini bilo iznad prosjeka EU-a, potvrdio je Eurostat rezultate lipanjskog izvješća.

Skupinu s najnižom razinom potrošnje po stanovniku, više od 30 posto ispod europskog prosjeka, čine Rumunjska, Latvija, Hrvatska, Mađarska i Bugarska, pokazuje Eurostatovo izvješće.

U Hrvatskoj je stvarna potrošnja po stanovniku mjerena paritetom kupovne moći u 2017. godini bila 38 posto ispod prosjeka Unije, čime je Eurostat poboljšao procjenu iz lipnja za jedan postotni bod.

Novi podatak predstavlja blago poboljšanje u odnosu na 2016. godinu kada je potrošnja u Hrvatskoj bila 39 posto ispod europskog prosjeka.

Time se Hrvatska izjednačila s Mađarskom, čija je potrošnja po stanovniku u 2017. također bila 38 posto ispod europskog prosjeka.

Najlošije i dalje stoji Bugarska, s potrošnjom po stanovniku 46 posto ispod prosjeka EU-a.

Cijeli članak možete pročitati na: glasistre.hr

Foto: Pixabay