Roboti ne zamjenjuju ljude – oni šire ljudske mogućnosti. Roboti su ljudsko oruđe. Robotska ekonomija je tu. Bit će pobjednika i gubitnika. Mi osiguravamo našim klijentima da su među dobitnicima. Takvom poslovnom filozofijom i svojim prvim komercijalnim proizvodom, autonomnim logističkim robotom s nadimkom Škaro, hrvatski startup Gideon Brothers kreće u osvajanje tržišta, a u srijedu je objavio dvije velike vijesti: već ima tri domaća partnera i 21 investitora.

Kroz pilot-projekte njihove će robote početi koristiti Atlantic grupa, Orbico i Tokić, najavili su, a ove su godine od stranih i domaćih investitora prikupili 16,3 milijuna kuna (2,2 milijuna eura) kapitala za razvoj. Tri spomenute domaće kompanije imaju ukupni prihod veći od tri milijarde eura, napominju u Gideon Brothersu kojemu je to odskočna daska. Ujedno, to je razvojni model prema kojemu se danas u svijetu međusobno “potpomažu” velike korporacije i inovativni startupi.

Stručnim rječnikom, samovozni (autonomni) logistički robot koji može prenositi 800 kilograma tereta te je dizajniran tako da može sigurno manevrirati oko ljudi, opreme i drugih pokretnih strojeva. Naizgled nije baš impresivan – crna je kutija koja ima škarolik mehanizam za dizanje tereta (zato nadimak Škaro) – ali nije stvar u njegovu tijelu, nego u “mozgu”.

Kopić i Račić poručuju kako je opremljen “sustavom autonomije koji se temelji na vizualnoj percepciji, a kombinira tehnologiju dubinskog učenja sa stereoskopskim kamerama, čime nastaje sljedeća generacija robotskog vida koji je jednako pouzdan kao LIDAR, ali je deset puta jeftiniji i bogat podacima”. Taj je robot, kako ga doživljavaju laici, svjestan okoline i operira samostalno, slično kao samovozeći automobil.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay