Hrvatska je ispunila uvjete za korištenje 6,8 milijardi eura iz nove financijske omotnice, istaknulo je u subotu Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU-a koje je u petak Komisiji poslalo završne verzije sporazuma, operativnih programa i integriranog teritorijalnog programa.

Proces programiranja za financijske omotnice EU je dugotrajan, ali za programe Konkurentnosti i kohezije te Integriranog teritorijalnog programa taj proces je i završen 8. srpnja 2022. kada su poslani Europskoj komisiji Operativni programi Konkurentnost i kohezija te Integrirani teritorijalni program, čime su se stekli uvjeti za skoro korištenje sredstava iz nove financijske omotnice, odnosno već od rujna, priopćilo je Ministarstvo.

Programiranje navedenih operativnih programa počelo je u siječnju 2021., a koordiniralo ga je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU.

Prvi nacrti, kao i Sporazum o partnerstvu, dostavljeni su Europskoj komisiji (EK) 30. lipnja 2021. U cilju daljnjeg poboljšanja, programski dokumenti kontinuirano su se dorađivali tijekom druge polovice 2021. te prve polovice ove godine, da bi nakon provedenog javnog savjetovanja te prošlotjednog sastanka ministrice Nataše Tramišak s povjerenicom Elisom Ferreirom, Komisiji bili dostavljeni finalna nacrti dokumenata koji predstavljaju temelj za najveći dio financijske omotnice koji nam je na raspolaganju do 2027. godine.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay