Christian Kopf, glavni direktor njemačke tvrtke Union Investment Privatfonds, nedavno je pokušao zaposliti pomoćnika i raspisao je natječaj koji je uključivao nužne uvjete, među kojima je bilo i dobro poznavanje engleskog jezika. Na natječaj se u Njemačkoj nitko nije javio. Na kraju je bio primoran zaposliti Ruskinju koja je zbog Putinova režima napustila zemlju. No, problem je bio što nije znala engleski, piše Jutarnji list.

“Riješili smo to tako što smo počeli koristiti DeepL, znatno bolju verziju Google prevoditelja. Primjerice, svaki dokument može otvoriti u barem dvadesetak jezika, a njihov broj stalno se povećava”, kazao je Kopf na panelu Dubrovačke ekonomske konferencije koji se pozabavio trenutačnim uvjetima na tržištu radu.

Odlazak ljudi iz srednje i istočne u zapadnu Europu značajno je pridonio tome da mnoge zemlje sada imaju manjak radne snage.

Tako Kopf navodi kako je u prosjeku 11 zemalja napustilo 11 posto aktivne populacije u dobi od 20 do 64 godine.

Na prvom mjestu je Rumunjska, u kojoj je taj udjel 24 posto, slijede Hrvatska i Litva sa 16 posto te Bugarska i Latvija s 13 posto. S druge strane, Češka je ostala samo bez dva posto aktivne populacije, a Mađarska šest posto

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay