PREMA istraživanju Eurostata, u Europskoj uniji od Hrvatske je siromašnija samo Bugarska.

“Takvi parametri su najbolji pokazatelji razvijenosti”, riječi su kojima je naš ekonomist Vuk Vuković prokomentirao podatke Eurostata o potrošnji po glavi stanovnika u 2020. godini, koji pokazuju da je Hrvatska na samome dnu u Europskoj uniji.

Radi se o istraživanju koje mjeri vrijednost roba, usluga i dobara koje građani mogu kupiti ili dobiti za istu svotu novca. Hrvatska je, prema novim podacima, potvrdila poziciju druge najsiromašnije zemlje EU, a od nas je i dalje gora samo Bugarska. Standard u Hrvatskoj je 56 posto niži nego u Njemačkoj.

“Problem je svakako politička zarobljenost, kad imate pravosuđe koje je u funkciji politike, a ne ekonomije, onda imate posljedicu nazadovanja u odnosu na druge zemlje. Mi imamo dobar potencijal za privlačiti nove investicije ili rast turizma, ali teško to ide kad imate ovakav sustav političkih institucija, nefunkcionalnog pravosuđa, prebirokratiziranih institucija koje nisu u službi gospodarstva, nego su same sebi svrha”, napomenuo je Vuković.

Koliko je državno uplitanje u ekonomiju štetno? Imamo primjer države koja otvara dućan sa sirom i jajima, što bi u zapadnoj Europi bilo skandalozno, a ovdje je normalno.

“I to je jedna od posljedica spomenutih mehanizama. Država ima veliku ulogu u gospodarstvu, tu je činjenica da ogroman dio privatnog sektora živi od države, tvrtke su to koje su konkurentne samo na političkom tržištu, ne bave se inovacijama i kvalitetom, nego političkim lobiranjima, njihova vrijednost na tržištu praktički ne postoji. One tvrtke koje možemo smatrati sjajnima su one koje su izvoznici, koje se dokazuju na stranom tržištu”, riječi su Vukovića.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay