…jer se ministar Butković boji jet-skija…

Hrvatska je jedina zemlja u Europi, izuzev Portugala, koja traži dozvolu za upravljanje najmanjim brodicama do pet metara dužine i snage porivnog uređaja do 5kW. To smiju samo osobe koje imaju položen ispit o stručnoj osposobljenosti, što je suprotnoj praksi većine zemalja EU, gdje se brodica i veće snage od 5kW može iznajmiti bez dozvole.

Hrvatska obrtnička komora tražila je hitno donošenje izmjena i dopuna Pravilnika o Izmjenama i dopunama pravilnika o najmanjem broju članova posade za sigurnu plovidbu  koji moraju imati pomorski brodovi, plutajući objekti i nepomični odobalni objekti koji je bio u javnoj raspravi još 2. ožujka prošle godine, a savjetovanje je trajalo mjesec dana.

U izmjenama Pravilnika to je korigirano pa tako piše da takvim smije upravljati osoba bez osposobljenosti starija od 18 godina, uz ograničenje udaljavanja od najbliže obale najviše 500 metara.

Međutim, ministar Oleg Butković još nije potpisao navedeni Pravilnik koji još uvijek nije stupio na snagu niti je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture objavilo izvješće o provedenom savjetovanju. Obrtnici su neslužbeno saznali da je glavni problem u tome što se ministar boji nevolja sa jet-ski vozilima

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr