Eksperimentalni chatbot pogonjen umjetnom inteligencijom i jezičnim modelom za dijalog, LaMDA, dostupan je prvim korisnicima koji će ga testirati

O Googleovoj umjetnoj inteligenciji govorilo se prošle godine, kada je za njezin model LaMDA jedan inženjer tvrdio da je razvio samosvijest, pa je jasno da Google nije odgovor na ChatGPT izradio preko noći. Ipak, trebalo im je oko dva mjeseca da slože nešto, za što mogu tvrditi da je konkurent planetarno popularnom alatu OpenAI-ja. Njihova kreacija naziva se – Bard, a također je riječ o chatbotu, i to zasnovanome na jezičnom dijaloškom modelu LaMDA (Language Model for Dialogue Applications).

Izravno spojen na web

Cilj Barda jest spojiti širinu svog dostupnog ljudskog znanja sa snagom, inteligencijom i kreativnošću jezičnog AI modela. Za razliku od ChatGPT-a, u stanju je izravno s weba vući svježe podatke te ih koristiti za svoje odgovore.

Bardova umjetna inteligencija sažimat će ono najvažnije s weba na način koji to korisnik zahtijeva, pa Google planira njegovu snagu iskoristiti i za poboljšanje rezultata svojeg glavnog proizvoda, internetske tražilice. Ona bi u skorijoj budućnosti trebala ne samo nuditi rezultate pretraživanja Interneta s linkovima, već dati i svoje “viđenje” odgovora.

Za sada samo za odabrane

Bard je od sada dostupan uskom krugu korisnika, koji će im pomoći u dodatnim testiranjima, a široj javnosti bit će predstavljen i otvoren u narednim tjednima, poručili su iz Googlea.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr