Ukupan hrvatski robni izvoz 2018. godine je iznosio samo 17,8 milijardi dolara, što je manje od češkog izvoza automobila! 

DOK Hrvatska za znanost i inovacije izdvaja jedva nešto više od jedan posto svog bruto domaćeg proizvoda (BDP), ulaganja Češke u istraživanje i razvoj znatno su veća i iznose oko dva posto BDP-a. 

Hrvatska je 2019. godine za istraživanje i razvoj, prema podacima eurostatističara, izdvajala samo 1,11 posto svog BDP-a, a Češka 1,94 posto BDP-a. Još do prije samo nekoliko godina ulaganja u znanost i inovacije nismo uspijevali prebaciti ni preko granice od jedan posto BDP-a, dok su Česi taj problem riješili još 90-ih godina prošlog stoljeća. Danas su hrvatska ulaganja u znanost i inovacije otprilike na razini na kojoj su u Češkoj bila sada već davne 2000. godine. 

Česi su i u tranziciji sačuvali glavninu svoje industrije, dok se Hrvatska okrenula “suncu i moru” 

“Na primjeru Jugoslavije smo vidjeli da nasilna industrijalizacija ne funkcionira jer industrijalizacija nije samo zidanje tvornica, nego nastanak inkluzivnih ekonomskih i političkih institucija i nastanak novih klasa, posebice srednje klase”, ističe Pribičević. 

Osim toga, vlade u Pragu, bez obzira na ideološki predznak, bile su okrenute jačanju uvjeta poslovanja u Češkoj. Češka se odlučila, po uzoru na susjednu Njemačku, na malu i učinkovitu državnu upravu, okrenutu pružanju brzih i kvalitetnih usluga građanima i poduzetnicima, a to je privuklo ulagače, posebno njemačke. K tome, Češka je nastavila razvijati od ranije jaku znanost, pa danas ima neka od najjačih sveučilišta u ovom dijelu svijeta. 

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay