Tvrtke koje zagađuju obvezne su instalirati opremu za nadzor te čuvati podatke barem pet godina ili se suočiti s velikim kaznama.

Kina planira pokretanje nove informacijske platforme koja će omogućiti ljudima da prate emisije tvrtki koje onečišćuju okoliš, kako bi mogli pomoći vlastima da kazne prekršitelje, objavilo je ministarstvo okoliša.

Ukupno 2.36 milijuna tvrtki, industrijskih postrojenja i institucija u Kini ima pravnu obvezu nabaviti dozvole za emitiranje onečišćivača poput sumporovog dioksida ili otpadnih voda.

No Kina se mučila da prikupi informacije koje su potrebne da bi sustav funkcionirao, te se također suočavala s opstrukcijom i davanjem lažnih podataka od nekih tvrtki zagađivača.

Prema ministarstvu okoliša, nova informativna platforma će dopustiti vlastima i članovima javnosti da nadziru razinu onečišćenja u stvarnom vremenu te da provjeravaju podatke o prošlosti kompanije i na taj način utvrde koja se pravila krše. Ovo bi trebalo stupiti na snagu 1. ožujka.

Liu Zhiquan, viši službenik u ministarstvu ekologije i okoliša (MEE), rekao je na brifingu u petak da će poduzeti jače mjere protiv tvrtki koje onečišćuju bez dozvole i s lažnim podacima o emisijama.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay