HRVATSKA već godinama pokušava privući ulaganja u automobilsku industriju. Ipak, ti su pokušaji dosad, ako ne računamo rijetke izuzetke poput Rimac Automobila i proizvodnju dijelova za vozila, uglavnom ostali samo to – pokušaji i puste želje. Za razliku od Hrvatske, Slovačka je proteklih desetljeća uspjela privući velika strana ulaganja u automobilsku industriju, koja su tu zemlju učinila jednim od najvećih izvoznika automobila. 

U Slovačkoj danas proizvodne pogone imaju Volkswagen, Peugeot, Kia Motors i Jaguar Land Rover. Paralelno s tim ulaganjima razvio se i niz domaćih proizvođača dijelova za automobile pa je automobilski sektor u Slovačkoj danas vrlo važna karika u gospodarskom lancu.  

Najprije kandidatura i pregovori o ulasku u EU, potom sam ulazak u Uniju i, na kraju, uvođenje eura predstavljali su okidače za uspjeh slovačke ekonomije. Tijekom 2000-ih godina Slovačka se u svjetskim ekonomskim krugovima isprofilirala kao “tigar s Tatra”, a od 2001. do 2011. godine bila je zemlja s najbržim gospodarskim rastom i rastom bruto domaćeg proizvoda (BDP) po stanovniku među tranzicijskim državama Srednje Europe. 

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Index