Hrvatska je prodala ruski plin, a LNG dovoljan je za domaće potrebe, piše u ponedjeljak Večernji list, ističući da je LNG na Krku od uklete investicije postao zlatna koka zbog koje Hrvatska izvozi plin za milijardu eura godišnje.

”REPowerEU”. Tako je nazvan plan smanjenja ovisnosti država članica Europske unije o ruskom plinu. Ubrzat će se priprema za iduću zimu kako bi se popunila skladišta koja do 1. listopada moraju biti popunjena do najmanje 90 posto, a rat u Ukrajini ubrzat će i putovanje prema uvođenju obnovljivih oblika energije.

EU uvozi 90 posto svoje potrošnje plina, a Rusija osigurava oko 45 posto toga. EU ne može, poput SAD-a, u sklopu sankcija Ruskoj Federaciji, jednopotezno odsjeći plinsku vrpcu i prekinuti dotok ruskog plina. Ako se to i dogodi, Hrvatska će biti u boljoj poziciji zahvaljujući LNG terminalu na Krku.

I ne samo to. Državna statistika bilježi pravu eksploziju na stavci izvoza struje i plina – u godinu dana skok je iznosio čak 421 posto, a u apsolutnim brojkama izvezeno je više od milijardu eura! Izgledno je tome najviše pridonio krčki plutajući LNG terminal, čije su uvezene količine plina, kako su nedavno objavili iz te tvrtke, u najvećem dijelu, oko 95 posto, ostale u Hrvatskoj, ali su se time oslobodile značajne količine plina iz drugih izvora, prvenstveno iz Rusije, koje su izvezene u druge zemlje. 

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay