Ministar turizma Gari Cappelli najavio je u srijedu da će Hrvatska 29. svibnja otvoriti granicu za građane Slovačke, Češke, Mađarske i Austrije, a prije toga će biti objavljena i aplikacija koje će omogućavati brži protok kroz granicu.

Cappelli je to izjavio u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici nakon videokonferencije ministara turizma država članica EU-a, druge održane u zadnjih mjesec dana u sklopu predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a. Kazao je da kada postoje slične epidemiološke situacije u pojedinim zemljama, po principu nediskriminacije, bilateralno će se dogovarati i mogućnost otvaranja granica.

– Mi smo sa Slovenijom imali taj dogovor i to za početak funkcionira – kaže Cappelli te najavljuje da će se s 29. svibnjem isto napraviti i s još četiri -pet zemalja, oko čega se detalji još dogovaraju, a to će uključivati Slovačku, Češku, Mađarsku i Austriju.

– Da građani iz tih zemalja, iz gospodarskih razloga, vlasnici kuća, brodova i slično, mogu doći u Hrvatsku, slično kao i Slovenci, bez da budu u karanteni – pojasnio je Cappelli.

S otvaranjem prema tim zemljama srednje Europe, još uz Njemačku te kasnije Poljsku, Hrvatska zaokružuje više od 60 posto svog ukupnog turističkog prometa, navodi Cappelli, dodajući da se za kasnije eventualno mogu očekivati i gosti iz Italije.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay