Novinari njemačkog javnog servisa ARD malo su bolje pogledali cijene ljetovanja s kojima se pokušavaju privući njemački gosti. A one su postale paprene: paket-aranžmani za destinacije u Španjolskoj, Grčkoj ili Portugalu su ovog ljeta za 20-30% skuplji nego 2019. godine, piše Deutsche Welle.

I donedavna razmjerno povoljna ljetovališta u Turskoj, Tunisu ili Egiptu se još jedva mogu nazvati jeftinima: ondje su paket-aranžmani poskupjeli preko 30, a negdje čak i 50% u usporedbi s vremenom prije korone.

Njemački novinari osobito ističu letove za Hrvatsku i Grčku koji su u prosjeku 16% skuplji nego prošle godine – a kod Hrvatske su tu i nove cijene od uvođenja eura. Letovi za odredišta u Španjolskoj su poskupjela još više, za dobru četvrtinu.

No glavni savjet njemačkoj publici jest da se prestanu povoditi za masom i neka malo bolje pogledaju ponude i odredišta u koja ne teče rijeka njemačkih turista. Na primjer tu je svima poznat luksuzni restoran Zanzibar na njemačkom otoku Syltu – također ljetovalištu samo onih s doista dubokim džepom. Sve u svemu, bitno je jeftinije ljetovati na pravom Zanzibaru, otočkoj afričkoj državi u Indijskom oceanu. Čak i Meksiko je omiljeno turističko odredište Sjevernoamerikanaca – ali jedva da tamo ima i Nijemaca. I Kuba je u međuvremenu došla, ali polako i izašla iz mode.

Zaključak: ljetovanje u takvim dalekim destinacijama može biti ove godine jeftinije nego u nekom od klasičnih odredišta Mediterana, piše Deutsche Welle.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay